Erik van Roessel, performance coach en oprichter van IMPACTUS.

Erik van Roessel

Performance Coach en

oprichter IMPACTUS

Hij groeide op in Tilburg, zonder een familiegeschiedenis van ondernemerschap. Toch zat het verlangen om te ondernemen er al van jongs af aan in. Het verhaal van Erik van Roessel getuigt van veerkracht, vastberadenheid en het vermogen om tegenslagen om te buigen tot kansen. Op een inspirerende locatie in Berkel-Enschot – op een steenworp afstand van zijn kantoor- vertelt hij openhartig over het ondernemerschap en de weg ernaartoe. En met name over zijn bedrijf IMPACTUS, waarmee hij andere ondernemers helpt om op uiterst effectieve wijze de allerhoogste resultaten te behalen. Zowel op zakelijk als op persoonlijk gebied. De locatie vormt met haar hoge plafonds en imposante ramen een haast metaforische achtergrond voor hoe Erik zelf in het leven staat: “Als je openstaat voor verandering en bereid bent om in jezelf te investeren, is de weg naar persoonlijke en professionele groei oneindig”.

“Hoe groter je missie, hoe steviger je fundament moet zijn.”

In zijn rol als coach en sparringpartner voor met name MKB-ondernemers, legt hij de focus op zelfleiderschap. Erik: “Zelfleiderschap is hét fundament waarop je resultaten kunt bouwen. Zonder dit fundament blijven de resultaten uit, of in ieder geval de gewenste resultaten. Hoe krachtiger je fundament van zelfleiderschap is, hoe grootser je successen zullen zijn. Met een solide basis is the sky the limit. Integriteit is hierbij erg belangrijk. Niet alleen in de samenwerking met anderen, maar juist in de relatie met jezelf: doe wat je gezegd hebt te gaan doen. Ook als niemand kijkt. Het maken van afspraken met jezelf én ze nakomen staat in direct verband met je zelfvertrouwen. Zo bouw je aan een krachtigere versie van jezelf.”

“Ik gebruikte het verdriet als brandstof om het beste uit het leven te halen. Ik wilde pakken wat ik pakken kon.”

Op het gebied van zelfvertrouwen leek er bij Erik niet veel mis. Nadat hij afstudeerde aan de HTS, ging hij op zijn 21e aan de slag bij een landelijk installatiebedrijf in Oisterwijk. Drie maanden later kwam de stoel van zijn leidinggevende vrij en greep hij zijn kans. Ondanks zijn jonge leeftijd ging het managen en aansturen van teams hem erg goed af. Erik: “Ik was jong, maar kon de verantwoordelijkheid prima dragen. Tegelijkertijd bleef ik altijd op zoek naar manieren om meer succes te behalen. Ik wilde ondernemen, leidinggeven en verder studeren, een MBA halen. Achteraf gezien was ik grotendeels aan het compenseren voor mijn jonge leeftijd, wat totaal onnodig was.” De ambitie om te excelleren werd wellicht onbewust aangewakkerd door het tragische verlies van zijn moeder op achttienjarige leeftijd. Erik: “Ik gebruikte het verdriet als brandstof om het beste uit het leven te halen. Niet bij de pakken neer gaan zitten en later terugdenken: Had ik maar…”

 

“Stel niet allerlei voorwaarden voordat je begint, maar ga en neem onderweg beslissingen.”

Ook binnen zijn praktijk laat hij ondernemers ervaren dat je altijd twee kanten op kunt gaan, ongeacht wat het leven je brengt. Je kunt of in de slachtofferrol kruipen of eigenaarschap nemen. Het is maar net welke kant je voedt. “Als je merkt dat je vastloopt, moet je stappen zetten. Niet allerlei voorwaarden stellen voordat je begint, maar gáán en onderweg keuzes maken.” Erik kijkt terug op een indrukwekkende carrière, maar ervoer pas een echte persoonlijke doorbraak toen hij als ondernemer in aanraking kwam met performance coaching: “Nadat ik directeur was geweest van een afbouwbedrijf, besloot ik samen met twee compagnons een nieuwe afbouwtak op te zetten voor het zuiden van Nederland. De start was veelbelovend en we groeiden snel, maar de werkdruk trok een zware wissel op mijn privéleven. Ik had grootse ambities op werkgebied en grootse ambities privé maar kreeg dat niet met elkaar verenigd, althans niet in mijn hoofd.” Juist op dat moment zag hij op LinkedIn een post van Nils voorbijkomen:

“Om te krijgen wat je wilt, zul je bereid moeten zijn te doen wat nodig is om daar te komen.”

Erik: “De zin triggerde me, maar verwarde me tegelijkertijd: Moest ik dan nog harder werken?” Van Nils leerde hij dat het niet moet gaan om een weegschaal die perfect in evenwicht is, maar dat het gaat om de balans en disbalans. Je moet parallelle, concrete doelen stellen en ze vervolgens net zo belangrijk maken. Als je het zakelijk goed voor elkaar hebt, maar privé niet, is er namelijk geen sprake van high performance. “Ik kwam bij Nils omdat ik op zoek was naar een betere werk-privé balans en omdat ik me effectiever en krachtiger wilde ontwikkelen als ondernemer. Ik kwam er tijdens het traject echter achter dat ik geen perfecte match vormde met mijn rol als eindverantwoordelijke in de bouwwereld. Afspraak is afspraak voor mij, maar ik ervoer stress omdat ik erg afhankelijk was van anderen om daaraan te voldoen.”

“Ik koos voor passie en commitment op een specifiek doel. Voorheen koos ik voor status en geld in de hoop dat ik het leuk vond.”

Op dat moment stelde Nils hem een life changing vraag: “Als je alles opnieuw mocht doen, was je dan weer eindverantwoordelijke in de bouwwereld?” Erik: “Ik kon niet anders dan deze vraag negatief beantwoorden. Dan heb je dus een keuze te maken.
Ik verkocht mijn aandelen en besloot fulltime met IMPACTUS verder te gaan. Dit was echt een levenskeuze, een purpose. Samen met Nils ontdekte ik waar ik mijn volledige potentieel niet benutte en begon ik te implementeren wat ik eigenlijk allang wist. Voor het eerst in mijn leven liet ik me niet leiden door ambitie en gedrevenheid, maar door passie en commitment. Nils is nog steeds mijn mentor. Hij helpt me om een betere coach te zijn en heeft een 100% commitment op mijn grootsheid. Als ik zelf een keer naar de slachtofferkant neig, laat hij het mij direct zien.”

“Nils weet als geen ander het onbewuste bewust te maken. Zonder Nils liep ik nog steeds rond met het onbevredigende gevoel van een succesvolle carrière.”

Ook bij IMPACTUS (Latijn voor invloed) is performance coaching de basis. Erik: ”Coaching draait om het leiden van jezelf, je fundament uitbouwen, alvorens je anderen daarin mee kunt nemen. Het doel is het veranderen van je zogenaamde voorgeprogrammeerde toekomst en dat vraagt om krachtige oudhollandse actie. Advies geven binnen coaching is dan ook niet gebruikelijk, eerder een vloek in de kerk. Toch merk ik dat mijn cliënten behoefte hebben aan een sparringpartner, zeker als hun ondernemerskring klein is. Ik ben in eerste instantie een performance coach, maar mijn twintig jaar ervaring als ondernemer, directeur en leider krijg je er gratis bij. Het is mijn missie om de komende jaren nog heel veel ondernemers te ondersteunen in hun persoonlijke en zakelijke groei en ontwikkeling. Met als doel dat zij én hun naasten de impact gaan ervaren van een goed ontwikkelde basis, die ze in staat stelt te gaan leven op hun eigen voorwaarden. Impact-us lijkt een mooie woordspeling, maar niets is minder waar: met een ijzersterk fundament is de weg vrij voor echte transformatie en daar profiteert je hele omgeving van.”

Erik van Roessel aan het werk als performance coach tijdens een 1 op 1 gesprek.
   
Lees hier ook het verhaal van Hanneke Pronk >>

Anything you ever wanted
within reason,
you either have it, or you weren't willing to do what was required to get it.

Dusan Djukich

"First say to yourself what you would be.
And then do what you have to do." 

Epictetus

"What separates the winners from the losers is how a person reacts to each new twist of fate." 

Donald Trump