Frans-van-Vijfeijken-01

Frans van Vijfeijken

Actieve ondernemer met een sterk ontwikkelinstinct

“Waar levert mijn tijd het meest op? ”


Als mede-eigenaar van Van Vijfeijken Import en Export van Trucks, vastgoedontwikkelaar en investeerder in o.a. ICT start-ups is Frans van Vijfeijken het toonbeeld van een self-made succesvolle ondernemer. Leergierig, oog hebben voor andermans verhaal en ontwikkeling, veel lezen van en over innovators in de markt en een enorme positieve drive om te vernieuwen en kansen te zien binnen het ondernemerschap. Frans is oprecht trots op wat hij samen met zijn vader bereikt heeft op zakelijk gebied, maar is nog lang niet klaar, zoals hij zelf zegt.

Naast zijn drukke ondernemerschap, waarbij hij ook regelmatig ad hoc naar het buitenland moet, is hij een familieman. Ruim 6 jaar samen met zijn partner en trotse vader van twee hele lieve dochters en recent is ook een wolk van een zoontje geboren!

Als kleine jongen al handelsgeest

Vroeger was Frans als tiener al bezig om oude brommertjes met schade op te kopen en netjes op te knappen. Vervolgens nieuwe stickers erop en dan voor meer geld weer verkopen. Zelf mocht hij officieel nog geen brommer rijden, maar hij knapte ze al wel op, ook motorisch.

Op nog jongere leeftijd (8 jaar) ging Frans een keer op vakantie in Spanje met zijn opa en oma. Opa vroeg of hij brood wilde halen bij de bakker. Bij terugkomst mocht hij het wisselgeld houden, voor de moeite. Dat beviel hem wel, dus de volgende dag vroeg kleine Frans of hij weer brood mocht halen en binnen een paar dagen haalde hij brood voor het hele straatje op de camping en verdiende daar zo een aardig centje mee. Als klein jongetje van 8 jaar had hij aan het eind van de vakantie ruim 85 gulden bij elkaar. In het stadje zag hij een paar hele mooie New Balance sportschoenen die toen helemaal stoer waren. Ze kosten 125 gulden en zijn vader zei dat hij de rest van het bedrag bij zou leggen omdat hij zo hard gewerkt had met het brood halen. Een mooie beloning en de handelsgeest zat er dus al vroeg in.

Veemarkt in Utrecht, bakermat van de autohandel

Frans zijn vader zat in de in- en verkoop van personenauto’s en busjes. Dat hield onder andere in dat hij iedere week naar de Veemarkt in Utrecht ging, het episch centrum van de nationale en zelf internationale autohandel. Frans ging regelmatig mee en kreeg zo het eigen ondernemerschap en alles wat daarbij komt kijken met de paplepel ingegoten.

IVA Driebergen

Na zijn middelbare school ging hij naar de IVA in Driebergen. Dat leek een logische keuze gezien de autohandel waarmee hij opgroeide. Maar zijn doel was toen niet de handel zelf, hij wilde meer dan dat. Wat de precieze inhoud van zijn toekomst zou worden wist hij nog niet, maar hij wilde iets nieuws opbouwen en niet per se in het bedrijf van zijn vader gaan werken.

Dat kon ook niet zomaar, want zijn vader werkte nauw samen met zijn oom en die dacht veelal anders over toekomstige ontwikkelingen voor het bedrijf dan zijn vader. Frans paste daar in ieder geval wat zijn oom betreft niet zomaar in. Daarom koos hij ervoor om zijn vader en oom af te laten maken waar zij samen aan begonnen waren en zich daar niet in te mengen.

Commerciële richting

Nadat hij cum laude geslaagd was voor de IVA Driebergen, ging Frans als commerciële kracht werken bij een bedrijf in speciale stuur-, ophang- en veersystemen voor opleggers. Zijn verantwoordelijkheid was het aanboren van de Duitse markt. In korte tijd deed hij hier veel ervaring op van de internationale markt.

Ook heeft Frans een periode bij een Opel dealer gewerkt om de verkoopafdeling voor bedrijfswagens op te zetten. In die tijd vond de introductie van de Opel Movano bedrijfsbus plaats. Binnen afzienbare tijd had Frans een goed lopende afdeling opgezet. Een succesvol resultaat en bijzondere prestatie op zo’n relatief jonge leeftijd.

Definitief in het familiebedrijf

Medio 2000/2001 was de tijd aangebroken dat Frans zijn vader en zijn oom zakelijk uit elkaar gingen. De koersinzichten van de twee mannen voor het gezamenlijke in- en verkoopbedrijf lagen te ver uit elkaar en Frans zijn vader ging alleen verder na een buy-out.

Voor Frans hield dat in dat hij definitief bij zijn vader in het bedrijf stapte en nadrukkelijk met de dagelijkse gang van zaken te maken kreeg. Zijn vader hield erg vast aan de bestaande verkooplijnen van de autohandel, maar Frans dacht meer in nieuwe mogelijkheden voor de toekomst.

Richten op specialistisch aanbod

Het aanbod van Van Vijfeiken veranderde in die tijd sterk omdat vanuit de zakelijke klanten ook de vraag kwam naar bestelbussen en regelmatig ook vrachtwagens.

De inkoop van goede gebruikte wagens in binnen- en buitenland ging Frans goed af en zijn vader gaf hem steeds meer ruimte om te ondernemen en keuzen te maken die gebaseerd waren op de intuïtie en opgedane internationale ervaring van zijn ondernemende zoon.

Met name omdat Frans ook de presentatie van het verkooppotentieel erg belangrijk vond, iets waar zijn vader minder aandacht voor had, groeide het bedrijf aanzienlijk. Naast vrachtwagens werden er ook steeds vaker ‘specials’ in- en verkocht.

Internationale markt

Ook internationaal is Van Vijfeijken inmiddels actief. In 2014 nam Frans het bedrijf van een toeleverancier van vrachtauto’s en kranen in Spanje over. Deze vaste relatie zat in zwaar weer en Frans wilde de ondernemende vader en dochter helpen om het hoofd weer boven water te krijgen. Naast succesvolle ondernemer blijkt Frans dus ook een mensen-mens te zijn. De 25 medewerkers werden vanuit het Spaanse faillissement overgenomen en kregen een nieuw contract aangeboden op Nederlandse ‘Van Vijfeijken-voorwaarden’. Inmiddels is een  slecht lopende activiteit van het Spaanse bedrijf rigoureus door Frans stopgezet. “Als het er niet inzit dan moeten we ook per direct durven stoppen en de energie en investering niet weg laten vloeien.”. De gezonde tak ‘verhuur- en speciaal-transport’ is mede door de extra aandacht die door deze beslissing vrijkwam, gegroeid en succesvol binnen de Spaanse markt.

Vastgoedontwikkeling

Vandaag de dag is ‘Van Vijfeijken Import en Export van Trucks’ een belangrijke speler op de nationale en internationale markt van ‘specials’, trucks met een kraanopbouw, mobiele kranen, betonpompen, betonmixers en andere zware trucks en trailers. Het kan niet speciaal genoeg zijn voor Van Vijfeijken. Ze weten de kwaliteit te vinden binnen en buiten Europa. Wereldwijd zijn veel landen een belangrijke afzet markt geworden.

Dat Frans meer wil dan alleen de in- en verkoop van speciale trucks, blijkt wel uit het feit dat ze zo’n 20 jaar geleden het bedrijfsperceel dat ze huurden voor hun bedrijf, gekocht hebben van de verhuurder. Inmiddels hebben ze een flinke vastgoedportefeuille opgebouwd. Er zijn meerdere percelen op het bedrijventerrein in Son en Breugel bijgekomen en het bedrijf is recent verhuisd naar een ruimere locatie die ook als vastgoed werd aangekocht. “Actief zijn in vastgoed is een deel van mijn toekomstplannen”, aldus Frans. “Het geeft een hele nieuwe dimensie aan mijn ondernemerschap en ik houd ervan om zaken te ontwikkelen en plannen op te zetten die succesvol kunnen worden.”.

Frans-van-Vijfeijken-03
Investering in start-ups

Frans is zich bewust van zijn eigen groei en ondernemersambitie. Misschien is dat ook wel de reden dat hij de afgelopen jaren steeds vaker mee-investeert in ICT georiënteerde start-ups van veelal jonge ontwikkelaars. “Als ik geloof heb in een ontwikkeling die nog in de kinderschoenen staat waar een goed plan en toekomstbeeld achter zit, dan geef ik die plannen graag de ruimte door mee te investeren. Uiteraard spreid ik het risico wel, dus zet niet alles in op 1 ontwikkeling. Het geeft me een goed gevoel om nieuwe plannen en innovaties de ruimte te geven.”.

Niet uitstellen, maar sneller beslissen

Het coachingtraject dat Frans met Nils Janssens is aangegaan, heeft hem veel gebracht zegt hij zelf. “Ik heb mijn zakelijke en persoonlijke doelen helder gekregen en had voorheen regelmatig de neiging om uit te stellen. Dat is sterk veranderd: ik stel beslissingen niet meer uit, maar onderneem direct actie. Ben duidelijker in mijn keuzen en kan mijn dagen daardoor beter indelen. Ik stel mezelf ook regelmatig de vraag: “Waar levert mijn tijd het meeste op?”. Dat houdt ook in dat ik steeds meer moet vertrouwen op de goede mensen om mij heen. Dus dat is ook wat er steeds meer gebeurt.

Ik ben continue op zoek naar echt goede mensen, die mee kunnen in de groei die we doormaken en goede invulling geven aan de verschillende ontwikkelingen die we nu in gang brengen of die al bestaan.”.

Zelfkritisch en de wil om te verbeteren

Het fundament achter de explosieve ontwikkeling van Frans van Vijfeiken als ondernemer en als mens is zijn zelfkritische opstelling. Niet snel tevreden met wat hij bereikt en een ijzersterke wil om zichzelf doorlopend te verbeteren.

Frans is eigenzinnig, maar staat zeker open voor een kritische noot van een ander. Dat komt door de enorme drive voor het nieuwe, de uitdaging en de hang naar succes. Van kleine jongen die brood voor zijn opa ging halen gegroeid naar innovatieve en succesvolle ondernemer die nog lang niet klaar is, zoals hij zelf met volle trots aangeeft!

“Stel beslissingen niet meer uit, maar onderneem direct actie!”

 

 

Lees hier ook het verhaal van ondernemer en gezinsman René Akkermans >>

Anything you ever wanted
within reason,
you either have it, or you weren't willing to do what was required to get it.

Dusan Djukich

"First say to yourself what you would be.
And then do what you have to do." 

Epictetus

"What separates the winners from the losers is how a person reacts to each new twist of fate." 

Donald Trump