Rene-Akkermans

René Akkermans

Directeur zorg Tzorg, zelfstandig ondernemer en gezinsman

“De momenten dat ik er ben, ben ik er ook echt 100%!”


Als directeur zorg van Tzorg, het grootste thuiszorgbedrijf van Nederland met meer dan 10.000 thuishulpen en begeleiders, heeft René Akkermans veel verantwoordelijkheid en drukke dagen. Daarnaast runt hij twee eigen bedrijven. Maar ook zijn rol binnen het gezin als echtgenoot en vader van twee dochters, waarvan er een op topsport zit, vraagt de nodige aandacht.

3 Jaar geleden kwam René via een wederzijdse vriend in contact met Nils Janssens en ze besloten een 1-op-1 traject voor een jaar aan te gaan. Zijn hulpvraag destijds: Meer rust en een minder opgejaagd gevoel. Ondanks zijn hoge energieniveau lukte het René niet voldoende naar zijn zin om situaties thuis, bij Tzorg en zijn eigen bedrijven ten opzichte van elkaar in juiste balans te plaatsen. Hij was een surviver en zoals hij dat zelf zegt “Ik had maar 1 stand”.

In dit verhaal lees je niet hoe het traject is gegaan, maar vooral hoe René na het traject bewust in het leven staat.

‘Life changing’

Na een aanloopperiode begon René energie uit de 1-op-1 sessies te halen. René: “Omdat je ontdekt wat het je oplevert en dat je handelen verandert, je dichter bij jezelf komt. Er ontstond meer structuur en ik werd duidelijker voor mezelf, maar zeker ook naar anderen. Dat is voor mij echt life changing geweest. Ik heb veel meer balans in de dingen die ik doe. Ik ben wie ik moet zijn om te bereiken wat ik wil. Ik reageer niet vanuit emotie, maar bedenk vaker ‘it’s okay for now’ en beslis hoe en wanneer ik wil reageren.”.

 

Meer slagkracht als directeur zorg en ondernemer

“Mijn manier van leiding geven is ook concreter en beter. Bijvoorbeeld in een overleg ben ik als leider ook anders nu. Ik ben veel directer, maar laat ook anderen meer in hun waarde. Ik straal meer rust uit, geef duidelijk aan wat ikzelf prettig vind of wat ik wil bereiken.

Ook cijfermatig geef ik helder aan wat de doelen zijn. Geen geheimen naar mijn team en collega’s, maar openheid en directheid. Minder praten, maar meer zeggen. Dat heeft een positief effect op mezelf, maar zeker ook op anderen merk ik.”

Zelfstandig ondernemerschap geeft me energie

”Multitasken is veel makkelijker als je goed kunt prioriteren en meer in balans bent met je ‘inner stance’. Minder stress, meer aankunnen tegelijk, duidelijke doelstellingen voor jezelf maar ook duidelijk naar anderen communiceren”, aldus René. Dat blijkt ook wel uit het feit dat hij naast zijn drukke baan als directeur zorg bij Tzorg, ook twee eigen ondernemingen runt. Een bedrijf dat een productie en import verzorgt van inbouw zwembaden en een webshop in werkschoenen.

“Het geeft me energie om ook met mijn eigen twee zaken bezig te zijn. Ik ben nou eenmaal een ondernemer, dus wil ook daar succesvol in zijn. Waar ik eerst teveel tegelijk deed, kan ik nu duidelijk zaken scheiden en prioriteiten stellen. Naar mezelf, maar zeker ook naar anderen.

Voorheen liep alles door elkaar; na 10 uur Tzorg kwam ik thuis en handelde de ‘actie kinderen op bed’ af, gaf ze een kus en ging naar ‘actie mail eigen zaak bijwerken’. Na deze actie ging ik naar ‘actie partner zijn voor mijn vrouw’ en de volgende dag drukte ik op repeat. Tijdens mijn traject veranderde dat… ik kwam thuis na 10 uur Tzorg en was vader, lag op de grond te rollen met mijn meiden, kookte, nam ze mee of ging mee trampoline springen. Dan legde ik ze op bed en keek ik wat mijn vrouw gedaan had, maakte wat lekkers klaar voor op de bank met een ‘netflixje’ en als mijn vrouw ging slapen pakte ik nog even de laptop om zaken af te handelen voor de eigen zaak. En dit zonder te luisteren naar de stem in mijn hoofd die tijdens het spelen met de kids zei: “je moet nog offertes maken, de belastingaangifte moet nog, je moet je overleggen voor morgen nog voorbereiden”. Nee niet dat…!  Een veel gezegd zinnetje tegen mezelf. Hangend in de touwen met mijn dochters, een gedachtespinsel over het bedrijf: nee niet dat!

Ik kies voor leven in het NU met mijn kinderen, met mijn vrouw, met mijn gave baan bij Tzorg en mijn ondernemingen. Allemaal 100%. En ik kan nu zelfs meer aan. Dat heeft alles met in balans zijn te maken.”.

 

Meer rust en ruimte om te genieten van ons gezin

“Privé ben ik nu ook echt anders dan voorheen. Mijn kinderen en met name mijn vrouw moesten daar wel even aan wennen in het begin. Door meer thuis te zijn, maar ook door duidelijker aan te geven wanneer ik er wel of niet ben, heb ik meer rust en ruimte om te genieten en er te zijn voor ons gezin.

Wat daar enorm belangrijk in is, is dat ik geleerd heb om bewust te kiezen om ergens aandacht voor te geven of niet. Dus als mijn dochter vraagt of ik haar ergens mee wil helpen, dan doe ik dat ook en laat ik me niet afleiden door iets van mijn werk of een berichtje dat op mijn telefoon binnenkomt. De momenten dat ik er ben, ben ik er ook echt 100%.”.

Rene-Akkermans-04
Voeding en beweging zijn belangrijk

“Eerst at ik 1x per dag en nu 3x per dag. Dat is echt wel een verandering en geeft me meer balans. Ik beweeg ook graag want ik vind het belangrijk om goed in ‘shape’ te zijn, ben zuinig op mijn lichaam. Daarom ga ik in ieder geval 2x per week hardlopen. Ik stel niet uit, ook al zegt mijn interne stemmetje vaak dat er wel belangrijkere zaken zijn op een bepaald moment en dat ik ook morgen wel kan gaan. Dat doe ik dan niet – mijn doel is me gezond voelen en dan ga ik dus hoe dan ook hardlopen. Al is het maar anderhalf, 5 of 8 kilometer; ik doe wat ik op dat moment kan, maar bereik mijn doel. Ik wil winnen, dus op dat moment ook winnen van mezelf.”.

“Ik ben een betere leider, een betere echtgenoot, een betere vader en een betere ondernemer geworden door aan mezelf te werken. Door iedere dag degene te zijn die doet wat nodig is, bereik je resultaat!

Aan collega ondernemers die ook willen werken aan een persoonlijke verandering wil ik meegeven: Blijf bij jezelf en doe geen dingen omdat ze zo horen, maar omdat je er bewust voor kiest. Houd je persoonlijke doelen voor ogen en bedenk welke ‘ik’ daarbij past. Je hebt geen invloed op alles om je heen, maar wel op je eigen gedrag en keuzen.”.

“Door iedere dag degene te zijn die doet wat nodig is, bereik je het gewenste resultaat.”

 

 

Lees hier ook het verhaal van ondernemer Frans van Vijfeijken >>

Anything you ever wanted
within reason,
you either have it, or you weren't willing to do what was required to get it.

Dusan Djukich

"First say to yourself what you would be.
And then do what you have to do." 

Epictetus

"What separates the winners from the losers is how a person reacts to each new twist of fate." 

Donald Trump