Frans van Vijfeijken

Ondernemer met een scherp instinct.

"Stel geen beslissingen uit. Onderneem actie!"

Mede-eigenaar Van Vijfeijken

frans banner

“Waar levert mijn tijd het meest op?”

Als mede-eigenaar van Van Vijfeijken Import en Export van Trucks, vastgoedontwikkelaar en investeerder in o.a. ICT start-ups is Frans van Vijfeijken het toonbeeld van een self-made succesvolle ondernemer. Leergierig, oog hebben voor andermans verhaal en ontwikkeling, veel lezen van en over innovators in de markt en een enorme positieve drive om te vernieuwen en kansen te zien binnen het ondernemerschap. Frans is oprecht trots op wat hij samen met zijn vader bereikt heeft op zakelijk gebied, maar is nog lang niet klaar, zoals hij zelf zegt.

Naast zijn drukke ondernemerschap, waarbij hij ook regelmatig ad hoc naar het buitenland moet, is hij een familieman. Ruim 6 jaar samen met zijn partner en trotse vader van twee hele lieve dochters en recent is ook een wolk van een zoontje geboren!

Als kleine jongen al handelsgeest

Vroeger was Frans als tiener al bezig om oude brommertjes met schade op te kopen en netjes op te knappen. Vervolgens nieuwe stickers erop en dan voor meer geld weer verkopen. Zelf mocht hij officieel nog geen brommer rijden, maar hij knapte ze al wel op, ook motorisch.

Op nog jongere leeftijd (8 jaar) ging Frans een keer op vakantie in Spanje met zijn opa en oma. Opa vroeg of hij brood wilde halen bij de bakker. Bij terugkomst mocht hij het wisselgeld houden, voor de moeite. Dat beviel hem wel, dus de volgende dag vroeg kleine Frans of hij weer brood mocht halen en binnen een paar dagen haalde hij brood voor het hele straatje op de camping en verdiende daar zo een aardig centje mee. Als klein jongetje van 8 jaar had hij aan het eind van de vakantie ruim 85 gulden bij elkaar. In het stadje zag hij een paar hele mooie New Balance sportschoenen die toen helemaal stoer waren. Ze kosten 125 gulden en zijn vader zei dat hij de rest van het bedrag bij zou leggen omdat hij zo hard gewerkt had met het brood halen. Een mooie beloning en de handelsgeest zat er dus al vroeg in.

Veemarkt in Utrecht, bakermat van de autohandel

Frans zijn vader zat in de in- en verkoop van personenauto’s en busjes. Dat hield onder andere in dat hij iedere week naar de Veemarkt in Utrecht ging, het episch centrum van de nationale en zelf internationale autohandel. Frans ging regelmatig mee en kreeg zo het eigen ondernemerschap en alles wat daarbij komt kijken met de paplepel ingegoten.

IVA Driebergen

Na zijn middelbare school ging hij naar de IVA in Driebergen. Dat leek een logische keuze gezien de autohandel waarmee hij opgroeide. Maar zijn doel was toen niet de handel zelf, hij wilde meer dan dat. Wat de precieze inhoud van zijn toekomst zou worden wist hij nog niet, maar hij wilde iets nieuws opbouwen en niet per se in het bedrijf van zijn vader gaan werken.

Dat kon ook niet zomaar, want zijn vader werkte nauw samen met zijn oom en die dacht veelal anders over toekomstige ontwikkelingen voor het bedrijf dan zijn vader. Frans paste daar in ieder geval wat zijn oom betreft niet zomaar in. Daarom koos hij ervoor om zijn vader en oom af te laten maken waar zij samen aan begonnen waren en zich daar niet in te mengen.

Commerciële richting

Nadat hij cum laude geslaagd was voor de IVA Driebergen, ging Frans als commerciële kracht werken bij een bedrijf in speciale stuur-, ophang- en veersystemen voor opleggers. Zijn verantwoordelijkheid was het aanboren van de Duitse markt. In korte tijd deed hij hier veel ervaring op van de internationale markt.

Ook heeft Frans een periode bij een Opel dealer gewerkt om de verkoopafdeling voor bedrijfswagens op te zetten. In die tijd vond de introductie van de Opel Movano bedrijfsbus plaats. Binnen afzienbare tijd had Frans een goed lopende afdeling opgezet. Een succesvol resultaat en bijzondere prestatie op zo’n relatief jonge leeftijd.

Wil jij de transformatie maken?

  • Van iemand die iets wil, naar iemand die ergens voor kiest?
  • Van comfort naar groei, van actief naar productief en van chaos naar focus?
  • Van blijven analyseren, naar reageren met actie?
  • Van stoppen, naar stoppen met stoppen?
  • Van spelen om niet te verliezen, naar spelen om te winnen?

maak de transformatie